Adóbevallás 2014 - Adó blog http://ado.blogger.hu Adóbevallás - Adó, Adózás 2014 hu Adónyilatkozat letöltés ! http://ado.blogger.hu/2014/01/15/adonyilatkozat-letoltes  

 

 

Adózási információk itt ! Kattintson ide most !

 

 

 

 

 

1353Adónyilatkozat

Mikor választhatja Ön az adónyilatkozatot?

]]>
Wed, 15 Jan 2014 13:00:13 +0100 38514_62599
Bevallás az ügyfélkapun ! http://ado.blogger.hu/2013/10/06/bevallas-az-ugyfelkapun Ön az Ügyfélkapu bejelentkezési oldalán van. Vagy a "Belépés" gombra kattintott és szeretne belépni személyes ügyfélkapujába vagy olyan ügyfélkapus szolgáltatást hívott meg, amelyhez bejelentkezés szükséges. Amennyiben van regisztrációja és tudja bejelentkezési adatait, lépjen be! Ha még nem regisztrált, tegye meg! Ha pedig elfelejtette jelszavát, kérjen újat!

https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/

Az Ügyfélkapu részleteiről segítséget kaphat az Ügyfélkapuval foglalkozó eTananyagunkban

A jelszó érvényessége maximálisan 2 év. (Ellenőrizze postafiókját, hogy kapott-e figyelmeztető üzenetet a jelszo lejáratára vonatkozóan.) Lejárt jelszóérvényesség esetében kérjük fáradjon be valamelyik okmányirodába, hogy regisztrációját megújíthassa.

1. Amennyiben bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten személyesen indította regisztrációját, az ügyintéző a személyazonosítást követően hitelesíti regisztrációját. Megkapja választott felhasználói nevét (ha az Ön által kért felhasználói név már létezik, másikat kell választani), és miután aláírta az adatlapot, a rendszer elküldi a megadott e-mail címre az egyszer használatos (aktiváló) kódját, amelyet az Ügyfélkapu felületén aktiválnia kell (első belépés).

Ezen kívül kap egy példányt az aláírt adatlapból.

Miután elektronikus levélcímére megkapta egyszeri belépésre jogosító kódját, aktiválnia kell regisztrációját. Az aktiválás során meg kell adnia felhasználói nevét és egyszer használatos kódját, amit ott rögtön meg is kell változtatnia, új jelszót képezve. (Az új jelszónak legalább nyolc (8) karakternek kell lennie, nem lehet benne ékezetes betű, "@" karakter, kis- és nagybetű érzékeny, tartalmaznia kell legalább két számot, valamint kis- és nagybetűt egyaránt. A jelszó nem lehet azonos a felhasználói azonosítóval.)

Kérjük, hogy az aktiválást végezze el az okmányirodai regisztrációt követő 5 napon belül, különben kódja az Ön biztonsága érdekében törlődik! (Ebben az esetben az Elfelejtett jelszó menüpont segítségével kérhet új kódot!)

2. Amennyiben az Ügyfélkapun keresztül indítja regisztrációját, az Ügyfélkapu főoldaláról eljutva ki kell töltenie a Regisztrációs adatlapot. A felhasználói nevet Ön választja, azonban amennyiben az Ön által választott név már létezik az adatbázisban, újat kell választania. Erről az adatlap elküldése után kap értesítést. Ebben az esetben addig kell folytatnia egy új felhasználói név keresését, amíg olyat nem talál, ami nem foglalt.

A felhasználói név kis- és nagybetű érzékeny, kizárólag a magyar abc betűiből állhat, számokat és szóközt tartalmazhat. Minimális hossza 4 karakter és tartalmaznia kell minimum 3 különböző karaktert.

Az adatlap elküldése után e-mailen, a megadott e-mail címre megkapja egyszer használatos belépési kódját, amellyel az ügyfélkapuját aktiválhatja. Amennyiben az Adatlapot nem digitálisan aláírva küldte meg, ideiglenes regisztrálttá válik (lásd: "Regisztráció interneten, ideiglenes regisztráció" pontot!)

Az ideiglenes regisztráció csak 30 napig érvényes. Amennyiben az űrlap elküldésétől számított 30 napon belül nem hitelesíti regisztrációját (azonosítás bármelyik okmányirodában), regisztrációját és adatait töröljük.

Ideiglenes regisztrációval csak az elektronikus közigazgatási szolgáltatások szűkebb körét veheti igénybe (A szolgáltatásokról olvassa el a szolgáltatások pontot.)

3. Elektronikus aláíráshoz minősített tanúsítvánnyal rendelkezőknek nem kell személyesen megjelenni az okmányirodában.

]]>
Sun, 06 Oct 2013 10:13:39 +0200 38514_61646
Elindult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos Facebook oldala http://ado.blogger.hu/2013/10/06/elindult-a-nemzeti-ado-es-vamhivatal-hivatalos-facebook-oldala Szeptember 23-án elindult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos Facebook oldala. Nem csak a like-ok gyűjtése a cél, naponta frissülő tartalmainkkal érdekes és hasznos információkat nyújtunk minden Facebook felhasználónak egy hivatali zsargontól mentes, modern csatornán.

Az oldal az alábbi linken érhető el:

https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Adó-és-Vámhivatal/130498477033073

]]>
Sun, 06 Oct 2013 10:08:08 +0200 38514_61644
Bevallás 2013: ÚJ NAV EXPRESSZ http://ado.blogger.hu/2013/03/26/bevallas-2013-uj-nav-expressz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új szolgáltatásával mindenki egyszerűen, néhány kattintással telepíteni tudja számítógépére azokat a programokat, amelyek a személyijövedelemadó-bevallás elkészítéséhez szükségesek.

A www.nav.gov.hu honlapon lévő „SZJA” feliratú képre kattintva indítható el a programok telepítése. A telepítés megkezdése előtt a háttérben futó program automatikusan megvizsgálja, hogy a szükséges Java futtató környezet rendelkezésre áll-e.

Amennyiben valakinek számítógépén nincs telepítve a Java, vagy az nem megfelelő verziójú, a megjelenő képernyőn elhelyezett link lehetőséget biztosít arra, hogy egyetlen kattintással telepíthesse a Java-keretrendszert. Az eredetileg angol felirat magyarra fordítva jelenik meg.

Akinek a számítógépén a megfelelő Java környezet már rendelkezésre áll, annak a következő képernyőn található, „ÁNYK – 1253 és aktív súgó telepítése” menüpontra történő kattintással letöltődik a bevallás programja. A telepítés befejezésekor a 2012. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás automatikusan megnyílik és kitölthetővé válik.

Az új szolgáltatás előnye, hogy a letöltés nem igényel számítástechnikai és idegennyelvi ismereteket, a program bármikor újraindítható, futtatható. A félig kitöltött bevallás megnyitható, a végleges kitöltés után kinyomtatható. Ügyfélkapuval rendelkezők pedig elektronikus úton el is küldhetik bevallásukat a NAV-nak.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

]]>
Tue, 26 Mar 2013 20:05:05 +0100 38514_58148
Kisadózók tételes adója 2013 http://ado.blogger.hu/2013/01/02/kisadozok-teteles-adoja-2013 A kisadózók tételes adójának mértéke főállású kisadózónként havi 50 ezer forint, nem főállású kisadózónként havi 25 ezer forint. A kisadózók tételes adóját a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

A tételes adót az alábbi társasági formában működő cégek választhatják:

egyéni vállalkozók,

egyéni cégek,

kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok

kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaságok

 

A tételes adót nem választhatják a biztosítási, pénzügyi ügynöki tevékenységet végző vagy ingatlan-bérbeadást folytató vállalkozások.

 

A tételes adó megfizetésével a vállalkozó mentesül a vállalkozói személyi jövedelemadó és az osztalékalap utáni adó vagy átalányadó bevallása és megfizetése alól. Kiváltja a tételes adó a társasági adót, az szja-t, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adót, és a szakképzési hozzájárulást. A főállású kisadózó biztosítottnak számít, minden társadalombiztosítási és álláskeresési ellátásra jogosult, az ellátások számításának alapja havi 81.300 forint.

 

Amennyiben a kisadózó nem kisadózó magánszemélyt foglalkoztat, akkor az ilyen dolgozója után a törvény szerinti adókat és járulékokat be kell vallania és meg kell fizetnie.

 

Kisvállalati adó 2013

 

Azok a vállalkozások választhatják a kisvállalati adót, amelyeknek a létszáma az adóévet megelőző esztendőben 25 főnél kevesebb volt, bevételük pedig nem haladta meg az 500 millió forintot.

 

A kisvállalati adó mértéke 16 %. A kisvállalati adó alapja az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel. Az adóalapot a vállalkozásba kívülről bevont pénzeszközök csökkentik, a kihelyezett pénzeszközök pedig növelik. Az adóalap nem lehet kisebb, mint a személyi jellegű kifizetések. A kisvállalati adó megfizetésével az adóalany mentesül:

a) a társasági adó,

b) a szociális hozzájárulási adó,

c) a szakképzési hozzájárulás, és

d) az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adót az adóévet követő május 31-ig kell bevallani. A kisvállalati adó esetében - az általános forgalmi adó rendszeréhez hasonlóan - a fizetendő adó összege határozza meg, hogy egy vállalkozó negyedévente, vagy havonta teljesít majd bevallást.

Kik választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adóját?

 • Egyéni vállalkozók
 • Egyéni cégek
 • Kizárólag magánszemély tagokból álló betéti társaságok
 • Közkereseti társaságok, amennyiben kizárólag magánszemély tagjuk van

azaz KFT nem lehet kisadózó!

Hogyan lehet valaki kisadózó vállalkozó?

 • Aki ezt az adózási formát szeretné választani, annak ezt a tényt az erre szolgáló nyomtatványon az adóhatóság (NAV) felé be kell jelenteni
 • Ha az adóhatóság a bejelentkezést érvényesnak találta, és elfogadta, erről a tényről az adózót levélben értesíti
 • Ha a kisadózás alá jelentkező vállalkozás a feltételeknek megfelelt, a bejelentést követő hónap első napjával válik kisadózóvá

 

Kiva Feltételek 2013:

 

Ki választhatja a kisvállalati adó szerinti adózást?

 • egyéni cég
 • közkereseti társaság
 • betéti társaság
 • korlátolt felelősségű társaság
 • szövetkezet és lakásszövetkezet
 • erdőbirtokossági társulat, végrehajtó iroda
 • ügyvédi-, és közjegyző iroda
 • szabadalmi ügyvivő iroda
 • külföldi vállalkozó
 • belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy

Az adóalany nem határozhatja el mérlegforduló napjának megváltoztatását, továbbá számviteli beszámolóját csak forintban állíthatja össze.

Milyen cégek választhatják a kisvállalati adót?

 • A kisvállalati adó alá történő jelentkezést megelőző évben az átlagos foglalkoztatotti létszám statisztikai átlaga nem haladta meg a 25 főt
 • A cég árbevétele az adóévet megelőzően az 500 millió forintot nem haladta meg, év közben alakult cég esetén az 500 millió forint időarányos részét
 • Utolsó, beszámolóval lezárt üzleti évében a mérlegfőösszege az 500 millió forintot nem haladta meg
 • Az árbevétel, mérlegfőösszeg és átlagos alkalmazotti létszám esetén a meglévő kapcsolt vállalkozásokat is figyelembe kell venni.
]]>
Wed, 02 Jan 2013 13:41:56 +0100 38514_55889
alanyi adómentesség értékhatárának vizsgálata az Eva ttv. hatálya alól kikerült és az Áfa tv. hatálya alá visszatért adóalanyok vonatkozásában http://ado.blogger.hu/2012/12/10/alanyi-adomentesseg-ertekhataranak-vizsgalata-az-eva-ttv-hatalya-alol-kikerult-es-az-afa-tv-hatalya

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 187. § (1) bekezdése értelmében az áfa-alany jogosult a törvényi feltételek fennállása esetén alanyi adómentességet választani, melynek bevételi értékhatára 2013. január 1-jétől 6 millió forint. Az alanyi adómentesség bevételi értékhatárába kifejezetten az áfa-alanyként teljesített Áfa tv. 2.§ a) pontja szerinti termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértéke számítandó be, tehát az eva-alanyiság időtartama alatt teljesített termékértékesítésekkel illetve szolgáltatásnyújtásokkal szemben ezen feltétel vizsgálata nem értelmezhető az áfa-alanyiság hiányában. Fontos kiemelni, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Eva tv.) hatálya alól az Áfa tv. hatálya alá való visszatérés (függetlenül attól, hogy arra év elején vagy év közben kerül sor) lényegében új áfa-adóalanyiságot keletkeztet. Ez az alanyi adómentesség bevételi értékhatárának vizsgálata szempontjából azt jelenti, hogy az adóalannyal – mint új áfa-alannyal – szemben kizárólag az Áfa tv. 188. § (1) bekezdés b) pontjában szereplő feltételt kell vizsgálni, azaz az adóalany által teljesített az Áfa tv. 2.§ a) pont szerinti összes termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege nem haladhatja meg a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen a 6 millió forintos összeghatárt (évközi visszatérés esetén pedig ennek időarányos részét). Ez esetben tehát az adóalanynak a nyilatkozata megtételének mérlegelésekor azt kell előre vetítenie, hogy a választásra vonatkozó évben – rendes működés esetén – az általa teljesített ügyleteknek az ellenértéke reális várakozás mellett a 6 millió forintot nem fogja meghaladni, melyhez az eva-alanyiság alatt a korábbi évre vonatkozóan megszerzett bevétel mértéke szolgálhat viszonyítási alapként. Arra tehát mindenképpen figyelni kell, hogy az alanyi adómentesség választásakor a tárgyévre vonatkozó előre vetítés kellően alátámasztott legyen, azaz utólagosan is tudja az adóalany azt igazolni, hogy a szokásos üzleti működés mellett tényleges alapja volt a választásának. Ha például az eva-alanyiság időszakában megszerzett bevétele sem haladta meg a 6 millió forintot, vagy kis mértékben haladta azt meg, abban az esetben az adóalany ésszerű várakozással tehette meg a nyilatkozatát, míg ellenben, ha jelentős nagyságrendű a pozitív irányú eltérés, úgy a nyilatkozata – a körülmények vizsgálata alapján – kifogásolható lehet. Tekintettel arra, hogy az alanyi adómentesség választáson alapul, az adóalany csak abban az esetben jogosult alanyi adómentesként eljárni, ha ezen jogállás választását az adóhatóság felé bejelentette. Az Áfa tv. hatálya alá visszatért adóalany a visszatérés kapcsán az alanyi adómentesség választására vonatkozó nyilatkozatát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvénynek (továbbiakban: Art.) 22. § (1) bekezdés c)pontja szerint teheti meg. E rendelkezés alapján az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkozik arról, hogy alanyi adómentességet választ. Ez azt jelenti, hogy az Eva tv. hatálya alól kikerült adóalany az Áfa tv. hatálya alá történő visszatérés bejelentésével egyidejűleg (mint az Áfa tv. szempontjából újnak minősülő adóalany) teszi meg az alanyi adómentesség választására vonatkozó nyilatkozatát.

]]>
Mon, 10 Dec 2012 21:35:41 +0100 38514_55254
Tranzakciós illeték - Adó http://ado.blogger.hu/2012/11/20/tranzakcios-illetek-ado Tranzakciós illeték

2013. január 1-jétől sor kerül a pénzügyi tranzakciókat terhelő illeték bevezetésére. Az új illeték mértéke 0,2% és 6 ezer forintos cap mellett kerül kivetésre. Illetékkötelezettség terheli a kereskedelmi bankok tranzakcióit, a készpénzfelvételt, a postai utalványokat és a valutaváltást, valamint a Magyar Államkincstár törvény által meghatározott tranzakcióit.

Ezzel együtt a készpénzfelvételre magasabb, 0,3%-os kulcs kerül bevezetésre. 2014. január 1-jétől pedig a tranzakciós illeték kiterjed az értékpapírügyletekre is. A származtatott (derivatív) ügylet esetén a 0,01%, egyéb értékpapírügylet esetén 0,1% lesz az illeték kulcsa.

]]>
Tue, 20 Nov 2012 00:38:40 +0100 38514_54694
Kisvállalkozói adó 2013: kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya http://ado.blogger.hu/2012/11/15/kisvallalkozoi-ado-2013-kisadozo-vallalkozasok-teteles-adojanak-hatalya A 2013. évtől bevezetésre kerülő új adónem, a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályait a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) tartalmazza. A tételes adó választása a vállalkozások számára az adminisztráció jelentős egyszerűsödését jelenti.

Jelen tájékoztató az adónem legfontosabb, főként a bejelentkezéshez kapcsolódó szabályait tartalmazza.

Az adóalanyiság választására jogosultak köre

Kisadózó vállalkozásnak a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó

–        egyéni vállalkozó

–        egyéni cég

–        kizárólag magánszemély taggal rendelkező kkt.

–        kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt.

minősül, amely (aki) legalább egy magánszemélyt kisadózóként bejelent.

Nem választhatja a tételes adót az a vállalkozás, amelynek adószámát az adóhatóság a bejelentést megelőző két éven belül jogerősen felfüggesztette vagy törölte.

Nem választható a tételes adó akkor sem, ha az adózó TEÁOR 2008 szerint

– 66.22 Biztosítási ügynöki, brókeri,

– 66.29 Biztosítás, nyugdíjalap egyéb kiegészítő,

– 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése

besorolású tevékenységek folytatásából bevételt szerzett.

A Katv. alapján kisadózó a tételes adót jogszerűen választó egyéni vállalkozó esetében maga az egyéni vállalkozó, egyéni cég esetén annak tagja, közkereseti és betéti társaság esetén pedig a társaság kisadózóként bejelentett magánszemély tagja. A bejelentésben nyilatkozni kell arról, hogy a kisadózó főállású kisadózónak minősül-e.

A kisadózó betéti társaság, illetve közkereseti társaság azokat a tagokat köteles bejelenteni kisadózóként, akik a cég tevékenységében bármilyen jogviszonyban részt vesznek (ideértve a személyes közreműködést, a vezetői tisztségviselői és a megbízási jogviszonyt, de ide nem értve a munkaviszonyt). Amennyiben például egy betéti társaság kültagja a társaság működésében nem veszt rész („csendestárs”), kisadózói bejelentésére nem kerülhet sor.

A kisadózó vállalkozás tevékenységében a bt., kkt. kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszony keretében működhet közre.

A bejelentett adatok, tények (a kisadózó személyi adatai illetve a főállási minőséggel kapcsolatos nyilatkozat) megváltozását a kisadózó vállalkozás köteles az állami adóhatósághoz a változást követő 15 napon belül bejelenteni.

Az adóalanyiság kezdete és a bejelentés időpontja

Az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A már működő vállalkozásnak, aki 2013. január 1-jével a tételes adóra vonatkozó szabályok szerint kívánja teljesíteni az adókötelezettségeit, 2012. december 1-31. közötti időszakban be kell jelentkeznie a Katv. hatálya alá.

Azon adózóknak, akik (amelyek) a 2012. adóévben az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adóztak, és 2013. január 1-jével a tételes adó alanyaivá szeretnének válni, 2012. december 1-je és december 20-a között ki kell jelentkezniük az eva hatálya alól.

A bejelentkezés módja

a)      2012-ben az okmányirodai és a cégbírósági nyilvántartásba vételi kérelemmel egyidejűleg kérelmüket előterjesztők (tevékenységüket év közben kezdők) esetében a nyilatkozat adatai elektronikus úton – az ún. egyablakos rendszeren keresztül – érkeznek meg az állami adóhatósághoz;

b)     a közvetlenül az állami adóhatósághoz bejelentkező, Szja tv. 3. § 17. pontja szerinti egyéni vállalkozók a ’T101 jelű adatlapot (az egyéni vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő, de az Szja tv. említett pontja szerint egyéni vállalkozónak minősülő adózók, pl. ügyvéd) használhatják;

c)     a T101E bejelentő lapot a már működő, egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók nyújtják be;

d)      a már működő kkt., bt., egyéni cég a ’T201T jelű adatlap útján, kizárólag változás-bejelentés keretében jelentkezhet be.

A felsorolt nyomtatványok várhatóan 2012. december 1-jétől lesznek alkalmasak a fenti bejelentés megtételére, mivel a bejelentkezésre vonatkozó rendelkezések az említett napon lépnek hatályba.

A bejelentés végrehajtható okiratnak minősül. Az állami adóhatóság a kisadózó vállalkozások tételes adófizetési kötelezettségét a végrehajtható okirat alapján tartja nyilván.

Az állami adóhatóság tájékoztatót küld a nyilvántartásba vételről és az adókötelezettség teljesítésével kapcsolatos fontosabb tudnivalókról az adózók számára.

Az adó mértéke és megfizetésének határideje

A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig (bevallási kötelezettség nincs).

Főállású kisadózónak az a kisadózó minősül, aki

a) a tárgyhóban nem áll folyamatosan legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban, és

b) nem minősül a Tbj. szerinti kiegészítő tevékenységet folytatónak vagy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek alapján külföldön biztosított személynek, továbbá aki nem minősül a kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosítottnak.

Ha tehát kisadózó a tárgyhónap bármelyik napján főállású kisadózónak minősül, a fizetendő tételes adó mértéke 50 ezer forint.

Amennyiben a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelent be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.

]]>
Thu, 15 Nov 2012 13:58:04 +0100 38514_54534
Adókötelezettség http://ado.blogger.hu/2012/11/06/adokotelezettseg Adókötelezettség: a bejelentésre, a nyilatkozattételre, az adóalap- és adómegállapításra, a bevallásra, az adóelőleg- és adófizetésre, az adólevonásra, a nyilvántartás-vezetésre, a bizonylatkiállításra, az adatszolgáltatásra, az iratok megőrzésére vonatkozóan a bevételt szerző magánszemély és az adóztatásban közreműködő kifizető számára e törvény és az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint előírt tennivalók összessége.

]]>
Tue, 06 Nov 2012 17:29:09 +0100 38514_54306
Adóbevallás 2013: egyéni vállalkozó adózása 2013 http://ado.blogger.hu/2012/11/02/adobevallas-2013-egyeni-vallalkozo-adozasa-2013

Az egyéni vállalkozó adózása 2013

Az egyéni vállalkozó a vállalkozói adóalap után vállalkozói személyi jövedelemadót, vállalkozói osztaléka után személyi jövdelemadót fizet. Az egyéni vállalkozó feltételek mellett átalányadózást választhat.

A vállalkozói személyi jövedelemadó

Az egyéni vállalkozó a vállalkozói bevételének a vállalkozói költség levonása után megmaradó vállalkozói jövedelem után fizet vállalkozói személyi jövedelemadót. Vállalkozói költségként a vállalkozói kivét összege is elszámolható, illetve ide tartozik a vállalkozói bevétel elérése érdekében felmerült kiadás is.

Amennyiben az egyéni vállalkozó többféle vállalkozói tevékenységet is végez, ezek bevételeit együttesen kell vállalkozói bevételnek tekinteni, illetve így kell figyelembe venni a költségeket is.

Átalányadózás

Az egyéni vállalkozó átalányadózást választhat. Az átalányadózás feltételei:

 • megelőző adóévben 15 millió Ft-ot meg nem haladó vállalkozói bevétel,
 • nem áll munkaiszonyban az egyéni vállakozó,
 • az adóévben 15 millió forintot meg nem haladó vállakozói bevétel.

Az átalányadózást az egyéni vállalkozó az adóév egészére választhatja. Az átalányadózás csak a tevékenység egészére választható. Ettől eltérően aki egyéni vállalkozóként és mezőgazdasági kistermelőként is jogosult az átalányadózásra, úgy külön-külön is választható a tevékenység vonatkozásában. A kiskereskedelmi üzletet vagy üzleteket üzemeltető egyéni vállalkozó esetében a fenti 15 millió forintos határ 100 millió forint. Ennek előfeltétele, hogy a vállalkozói igazolványban is ez kerüljön feltüntetésre. Átalányadózást a tevékenységét kezdő egyéni vállalkozó is választhatja. Az átalányadózást választó egyéni vállalkozó esetében 40% költséghányadot állapíthat meg. Ez a hányad ipari és mezőgazdasági termék-előállítás, építőipari kivitelezés esetében 80%. Ebbe a kategóriába tartozik a gépjárműjavítás, lpítőipari szolgáltatások is. Speciális mértékek irtányadók kiegészítő tevékenységet folytatók számára. A mérték 87% kskereskedelmi üzletet folytatók számára, 94% hal, festék, egyes egyéb más üzletek esetén, mezőgazdasági kistermelő esetében 85%, míg más mérték, ha állattenyésztésből származik a bevétel.

]]>
Fri, 02 Nov 2012 22:20:47 +0100 38514_54218